Vliegwieltraining

De vliegwieltraining is een buitengewoon succes. Aangezien astronauten langdurig aan gewichtloosheid worden blootgesteld, heeft traditionele training met gewichten geen zin voor hen. Door het Zweedse Karolinska-instituut is daarom voor de NASA en de ESA een technologie ontwikkeld die dit wel mogelijk maakt. Bij Fysio Fitness Fincken in Roermond wordt deze methode gecombineerd met de traditionele krachttraining. Want wat in de ruimte werkt, is op aarde aardig meegenomen.

Kinetische apparaten

Fysio Fitness Fincken in Roermond beschikt over drie vliegwielapparaten: de kinetic box, de kinetic pully en de kinetic stix. De box en de pully gebruiken een in grootte variërend vliegwiel waaraan een koord bevestigd zit. Door aan dit koord te trekken vanuit schouders of benen gaat de schijf draaien. Eenmaal uitgerold wordt het koord vanzelf weer opgerold. Dezelfde energie om de schijf in beweging te krijgen is nodig om hem weer stil te zetten. De stix bestaat uit weerstandstaven met een metalen kern, waarmee een complete training van het lichaam (schoudergordel, romp en onderste extremiteiten) plaatsvindt, gericht op verbetering van de rompstabiliteit. 

Vliegwieltraining en vliegwielrevalidatie

Training

Bij traditionele training vindt krachtopbouw plaats, maar dit leidt niet per definitie tot een verbetering van het spiervermogen. En dat terwijl spiervermogen nou juist zo belangrijk is. Het zorgt er onder meer voor dat u beter kunt fietsen, lopen, traplopen en opstaan uit een stoel. Ook valgevaar en daarmee het risico op botbreuken worden ermee verminderd. Vliegwiel- en core stability-training vergroten het vermogen van spieren om arbeid te verrichten. 
 

Revalidatie

Kinetic training is ook een voortreffelijk middel om in de fysiotherapie of revalidatie toe te passen. De oefeningen op de vliegwielapparaten zorgen voor verbetering van de activiteiten die we in ons dagelijks functioneren nodig hebben. Er zijn vele indicatiegebieden, zoals trainen na het krijgen van een nieuwe knie of heup en het opheffen of verminderen van peesgerelateerde klachten van schouder, heup, knie en enkel. De training leidt binnen 3 tot 4 weken tot een meetbaar hoger prestatieniveau.

Vliegwieltraining is ook uitermate effectief voor sportrevalidatie.